Wat zijn kruisposten?

Leestijd: 2 minuten

banner

Als er tussen twee balansposten wordt geboekt dan spreekt men van kruisposten. Dit is een manier van boekhouden waarbij het geld tijdens de transactie zichtbaar blijft in de administratie. Dit begrip is zo genoemd omdat twee boekingen tegen elkaar worden weggekruist. De som van deze bedragen moet op nul uitkomen. Als je gebruik maakt van boekhoudsoftware dan is het waarschijnlijk dat je een melding krijgt als de som niet nul is. Als er een bedrag overblijft dan houdt dit in dat er een boeking niet uitgevoerd is waarmee de balans niet langer ‘in balans’ is. Kruisposten komen in de praktijk niet zo vaak voor maar als je ze toepast worden moeten ze uiteraard wel juist geregistreerd worden.

Wat zijn kruisposten? #

Er gaan heel wat bedragen over en weer in de boekhouding. Een balans moet kloppen met dezelfde cijfers onder de streep. Bij kruisposten gaat het om bedragen die direct op elkaar doorkruist worden. Er zijn diverse situaties waarin een dergelijke boeking relevant kan zijn. Hoewel boekhoudpakketten dit werk voor een groot deel automatisch kunnen uitvoeren zijn er situaties waarin je zelf met kruisposten de som compleet kunt maken.

banner

Wanneer maak je gebruik van kruisposten? #

In de praktijk hoef je als ondernemer doorgaans niet vaak gebruik te maken van kruisposten, met een MT940 bestand kun je dit proces automatiseren. Het is wel mogelijk om handmatig een kruispost te verwerken, bijvoorbeeld als je klant een dubbele betaling heeft verricht. Je boekt in dit geval de dubbele betaling via een boeking op de balans via kruisposten, de retour storting boek je eveneens via een balans boeking op je kruisposten.

Andersom is ook mogelijk, bijvoorbeeld als je iets betaald hebt en dit bedrag geretourneerd krijgt. Je boekt dan de betaling op je balans en kruisposten, wanneer het bedrag weer retour komt dan boek je dit weer op de kruisposten. Als de som van de kruisposten niet op nul uitkomt dan klopt er ergens iets niet. Mocht dit een jaar betreffen waarover nog geen belastingaangifte is ingediend dan kun je dit corrigeren. Anders moet je de correctie in een volgend jaar maken.

Automatiseren van kruisposten #

Afhankelijk van het boekhoudpakket dat je gebruikt is het mogelijk dat kruisposten automatisch voor je gemaakt worden. Als je bijvoorbeeld van twee gekoppelde rekeningen gebruik maakt, of voor bijschrijvingen via een payment provider zoals Mollie. Je kunt dan een koppeling leggen in je boekhoudprogramma. Je kunt kruisposten automatisch laten verwerken als je met een MT940 bestand werkt, de meeste Nederlandse boekhoudsoftware pakketten kunnen hiermee overweg. Je boekt dan de bij- of afschrijving van de balanspost. Raadpleeg de handleiding van je boekhoudpakket voor de juiste procedure.