Wat is robotic accounting?

Robotic accounting is een vorm van administratieve werkzaamheden uitvoeren, niet door een mens maar door een robot. Met ‘robot’ worden software bots bedoeld die een deel van de administratie autonoom kunnen uitvoeren.

Het doel daarbij is niet direct om mensen te vervangen maar om processen beter te laten verlopen. Denk aan het decentraliseren van de boekhouding via software modules en online servers. Robotic accounting wordt ook wel RPA genoemd wat staat voor Robotic Process Automation.

Wat is robotic accounting? #

Bij robotic accounting is er geen sprake van een robot die achter een computer zit te typen. Het gaat om software die eenvoudige of meer complexe handelingen kan uitvoeren zonder menselijke input. Meer software componenten die samenwerken kunnen meer complexe vraagstukken oplossingen en data verwerken.

Zie het als een administratiekantoor met meerdere medewerkers die ieder hun eigen specialisme bezitten en als team samenwerken.

Wat maakt robotic accounting bijzonder? #

Een onderscheidend kenmerk ten opzichte van uitgebreide boekhoudsoftware is de schaal van de bots in robotic accounting. Het betreft vaak zeer beperkte en gespecialiseerde programma’s die kleine taken kunnen uitvoeren. Dit maakt ze zeer efficiënt in gebruik.

Bots kunnen naast elkaar of in serie werken in verschillende configuraties waarmee robotic accounting op maat kan worden ingericht voor iedere organisatie. De bots kunnen geïntegreerd worden binnen bestaande systemen, RPA’s dienen dus niet ter vervanging van een administratief systeem.

Wat is er mogelijk met robotic accounting? #

Het is mogelijk om met robotic accounting verschillende taken te automatiseren zoals het verwerken van transacties, belastingen, financiële planning en meer taken die verbonden zijn met de centrale administratie.

De processen kunnen 24 uur per dag operationeel blijven omdat er geen menselijke input nodig is. Deze programma’s werken daarom in de cloud via servers die altijd ingeschakeld staan.

Zijn boekhouders nog nodig met robotic accounting? #

Als robots administratieve taken overnemen, welke functie hebben boekhouders dan nog? Als het gaat om feitelijke informatie zoals getallen en duidelijk afgebakende regels dan hoeft er geen mens meer betrokken te worden bij deze werkzaamheden. Als het echter gaat om de interpretatie van data en het bepalen van een strategie voor de toekomst dan kunnen financieel experts op basis van de georganiseerde data een meerwaarde leveren.

Alle processen die geautomatiseerd worden stelt belastingadviseurs of accountants in staat om meer gericht naar mogelijkheden te zoeken. In tegenstelling tot financieel professionals zijn bots namelijk niet creatief en hebben moeite met alternatieve routes te bepalen die mogelijk voordeliger uitkomen. Als mensen en machines samenwerken kan robotic accounting zeker een meerwaarde bieden binnen het administratief proces.