Wat is een modelovereenkomst?

Leestijd: 2 minuten

banner

WEen modelovereenkomst is een overeenkomst die een ZZP’er aangaat met een opdrachtgever waarin de arbeidsrelatie wordt beschreven. Het betreft een vervanging van de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR). De VAR is sinds mei 2016 niet langer van toepassing, de Wet DBA is hiervoor in de plaats gekomen.

Er was na invoering niet direct sprake van handhaving en er werden niet direct boetes uitgedeeld voor bedrijven die niet aan de nieuwe regels konden voldoen. Een modelovereenkomst legt de verantwoordelijkheid voor het beschrijven van de arbeidsrelatie bij zowel de ZZP’er als bij de opdrachtgever.

Wat is een modelovereenkomst? #

Een ZZP’er is niet in dienst bij de opdrachtgever, er is geen sprake van een dienstverband. Als een aannemer voltijd of voor een groot deel bij dezelfde opdrachtgever werkzaam is, dan kan de Belastingdienst bepalen dat deze persoon een werknemer is binnen de organisatie. In dat geval is er sprake van loonheffing, verzekeringen, vakantiedagen en andere verplichtingen. In een modelovereenkomst wordt duidelijk omschreven wat de aard is van de zakelijke relatie.

Is een modelovereenkomst verplicht? #

Het is niet verplicht om een modelovereenkomst op te stellen. Het is mogelijk om mondeling of schriftelijk afspraken te maken over de aard van de samenwerking. Om te bepalen of er sprake is van een arbeidsrelatie komen de volgende zaken aan bod:

banner

  • Ben je als aannemer verplicht om persoonlijke arbeid te verrichten?
  • Is er sprake van een gezagsverhouding?
  • Krijg je een salaris uitgekeerd?

Als je ‘nee’ kunt antwoorden op ten minste één van deze situaties dan is er geen sprake van loondienst. Je bent dan niet verplicht om een modelovereenkomst op te stellen maar het kan ook zeker geen kwaad. Op de website van de Belastingdienst staan meerdere modelovereenkomsten die je kunt gebruiken in diverse situaties. Bij een sector specifieke modelovereenkomst zullen onderwerpen aan bod komen die voor jou als ZZP’er van toepassing zijn.

Kan ik een modelovereenkomst aanpassen? #

Een deel van de tekst in een modelovereenkomst is niet aan te passen. Die zijn gemarkeerd en hebben betrekking op loondienst. Andere bepalingen buiten de gemarkeerde secties mogen wel aangepast worden. Dit hoeft vooraf niet voorgelegd te worden aan de Belastingdienst. Als je graag zekerheid hebt over het accepteren van de overeenkomst dan is het mogelijk om deze te laten toetsen bij de Belastingdienst.

Wanneer ben je in loondienst? #

Wanneer je als ZZP’er slechts één opdrachtgever hebt dan zal de Belastingdienst dit zien als een dienstverband. Als je als zelfstandig ondernemer aangemerkt wilt worden zorg er dan voor dat je minimaal drie opdrachtgevers hebt en niet voor één klant (zo goed als) fulltime actief bent.