Wat zijn spookfacturen?

Leestijd: 2 minuten

banner

Spookfacturen zijn facturen die door oplichters worden gestuurd met als doel geld te incasseren voor producten of diensten die nooit geleverd zijn. Er bestaat ook geen enkele intentie om producten of diensten te leveren. Dit soort facturen worden met name naar bedrijven verzonden in de hoop dat ze automatisch voldaan worden, tussen de echte facturen. Voorheen waren spookfacturen beperkt tot facturen op papier, nu wordt er ook gebruik gemaakt van e-mails met dergelijke misleidende facturering.

Wat zijn spookfacturen? #

Een groot bedrijf heeft vaak veel facturen te verwerken. Er kunnen meerdere afdelingen zijn, meer personen die data verwerken en alles moet snel weggewerkt worden. Als er een factuur voor een relatief klein bedrag langskomt dan is het de moeite niet waard om na te gaan of het wel klopt.

Dit is exact de reactie waar oplichters op hopen; een gebrek aan nauwkeurigheid in de administratie waardoor bedrijven geld overmaken zonder hiervoor een prestatie te ontvangen.

Vormen van spookfacturen #

Er zijn meerdere manieren om een spookfactuur op te stellen:

banner

  • Een factuur van een fictief bedrijf die naar eigen zeggen een dienst heeft geleverd met het verzoek een bedrag over te boeken.
  • Een nagemaakte factuur van een bekende organisatie waarbij een rekeningnummer of betaal link wordt gebruikt die niets te maken heeft met de organisatie.
  • Een promotionele mailing die opgesteld is alsof het een factuur is. Er is geen betaalverplichting maar dit is niet geheel duidelijk uit de inhoud van het aanbod.
  • Aanmaningen of dreigementen van deurwaarders voor facturen die niet bestaan.

Het verzenden van spookfacturen valt onder ‘scamming’ ofwel oplichterij. Er zijn meer methoden die oplichters gebruiken om particulieren en bedrijven geld afhandig te maken.

Andere vormen van scamming #

Een tekstbericht met de melding dat er nog portokosten betaald moeten worden voor een zending is een scam die vaak voorkomt. Of een terugbelverzoek die doorgeleid wordt naar een duur betaalnummer. Spookfacturen vallen onder het ruimere begrip ‘acquisitiefraude’.

In beginsel is er bij een spookfactuur geen intentie om een product of dienst te leveren. Het is ook mogelijk dat er ongewenst diensten op producten worden geleverd of van een kwaliteit die niet overeenstemt met de kosten.

Herkennen van spookfacturen #

Binnen een geautomatiseerde administratie moeten overboekingen naar onbekende rekeningnummers nooit automatisch betaald worden. Als berichten grammaticale fouten bevatten kan dit een signaal zijn. Let bij e-mailadressen op wie de afzender is en of de URL juist is. Plaats verdachte facturen in ‘quarantaine’ alvorens ze te betalen.