Wat is restwaarde?

Leestijd: 2 minuten

banner

Afval bestaat niet volgens recycling bedrijven. Het is slechts een grondstof voor nieuwe producten. Binnen bedrijven is er ook zoiets als restwaarde. Wat is restwaarde? Dit is de waarde van een product aan het einde van de gebruiksduur. Per product kan de periode van afschrijving anders zijn. Het is van belang dat de restwaarde van producten wordt geregistreerd in de boekhouding.

Wat is restwaarde? #

Ieder product heeft een waarde bij aanschaf, er kan ook een waarde zijn aan het einde van de natuurlijke levenscyclus. Denk aan een bestelwagen die je nieuw hebt gekocht. Na een periode van vijf jaar wil je deze auto vervangen. De bestelwagen is nog niet versleten en kan voor de restwaarde verkocht worden. Het is wel een uitdaging om deze restwaarde te berekenen. Je moet er namelijk vanaf het moment van aanschaf rekening mee houden in de boekhouding.

Ieder jaar zal er een deel van de waarde afgeschreven worden tot het moment van verkoop. Er zijn ook zaken die in het geheel geen waarde meer bezitten aan het einde van de gebruikstermijn. Deze zaken moeten dan in hun geheel afgeschreven worden.

banner

Hoe bereken je de restwaarde? #

Stel; de bestelbus kost bij aanschaf 20.000 euro. Je denkt hier vijf jaar gebruik van te maken. De restwaarde is naar schatting 5000 euro op basis van vergelijkbare bestelwagens die momenteel tweedehands verkocht worden. Dit betekent dat er 15.000 euro overblijft voor een periode van vijf jaar. Dat komt neer op een afschrijving van 3000 euro per jaar. Na vijf jaar staat de bestelwagen voor 5000 euro op de balans geboekt. Dit komt overeen met de verkoopprijs.

Als de bus voor een ander bedrag wordt verkocht dan moet er een correctie toegepast worden in de boekhouding. Dit geldt ook voor een situatie waarin de bus eerder verkocht wordt dan gepland. Het is daarmee aan het begin van de berekening niet geheel duidelijk wat de restwaarde zal zijn, het betreft een zo goed mogelijke schatting. Aangezien er doorgaans meerdere investeringen gemaakt worden binnen een bedrijf is het wel van belang een zo nauwkeurig mogelijke berekening te maken.

Welk bedrag mag je afschrijven per jaar? #

Naast het berekenen van de restwaarde mag je maximaal 20 procent van de aanschafprijs per jaar afschrijven. Wat betreft roerende goederen stelt de Belastingdienst een minimale periode van vijf jaar voor afschrijving. Dit geldt ook voor laptops en smartphones die vaak minder dan vijf jaar worden gebruikt binnen een organisatie. De BTW mag wel in één keer worden verrekend.