Wat is de Kamer van Koophandel?

Leestijd: 2 minuten

banner

De Kamer van Koophandel is een Nederlands Handelsregister dat de belangen van ondernemingen behartigt. Alle Nederlandse rechtspersonen en ondernemingen in Nederland zijn opgenomen in het Handelsregister. Op de website van de KvK zijn deze organisaties op te zoeken. De basisinformatie is direct zichtbaar, een uitgebreid uittreksel is via de website te bestellen tegen betaling.

Wat is de Kamer van Koophandel? #

Je bent pas ondernemer in Nederland als je ingeschreven bent in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Dit staat los van een BTW-nummer, deze toekenning verloopt via de Belastingdienst. Een inschrijving betekent dat jouw bedrijfsnaam is vastgelegd inclusief een beschrijving van de bedrijfsactiviteiten en de sector waarin je werkzaam bent. Dit kan een eenmanszaak, BV, stichting of andere rechtsvorm zijn. In het openbare register zijn de volgende zaken te vinden:

  • De bedrijfsnaam
  • Het KvK nummer
  • De gegevens van de vestiging
  • De adresgegevens

Inschrijven bij de Kamer van Koophandel #

Als eerste zul je moeten controleren of de bedrijfsnaam die je voor ogen hebt nog beschikbaar is. Dit kan direct via de KvK website. Soortgelijke namen zijn toegestaan mits ze binnen een ander sector actief zijn.

banner

De meeste nieuwe inschrijvingen zijn eenmanszaken. Via het online formulier is het mogelijk om een deel van de informatie in te vullen, daarna moet je een afspraak maken op een Kamer van Koophandel kantoor. Het is mogelijk om je een week voor de start van de onderneming in te schrijven tot uiterlijk een week erna.

De kosten voor een Kamer van Koophandel inschrijving bedragen eenmalig 50 euro. Een uittreksel op papier kost 15 euro extra. Voorheen was het nodig om jaarlijks de inschrijving te verlengen, dit is niet langer het geval. Na inschrijving is het mogelijk om de gegevens te wijzigen of uit te schrijven.

Veel zaken zijn te regelen via de KvK website. Als het geen eenmanszaak of een VOF betreft maar bijvoorbeeld een BV of stichting, dan zal de registratie via de notaris verlopen. In alle gevallen zul je een bezoek moeten brengen aan een KvK kantoor. Daarbij is het verplicht om je te legitimeren.

KvK of BTW? #

Bij startende ondernemingen is het niet altijd duidelijk of een Kamer van Koophandel gekoppeld is aan een BTW-nummer. Dit is niet het geval. Je moet je eerst inschrijven als ondernemer bij de Kamer van Koophandel, vervolgens zullen zij deze inschrijving doorsturen naar de Belastingdienst. Die kennen je een BTW-nummer toe dat je kunt gebruiken voor de zakelijke boekhouding. Het betreft dus twee aparte registraties die door onafhankelijke organisaties uitgevoerd worden.