Wat is een fiscale oudedagsreserve?

Leestijd: 2 minuten

banner

Ondernemers plannen niet altijd op de lange termijn. Ze investeren liever in het bedrijf dan in persoonlijke zaken zoals de fiscale oudedagsreserve. Wat is een fiscale oudedagsreserve? De FOR is een regeling waarbij een deel van je winst gereserveerd mag worden voor jouw pensioen. Er worden door de Belastingdienst een aantal voorwaarden gesteld, niet iedere ondernemer komt hiervoor in aanmerking.

Wat is een fiscale oudedagsreserve? #

De fiscale oudedagsreserve zorgt ervoor dat je als ondernemer een bedrag kunt reserveren voor na je AOW-gerechtigde leeftijd. Als je aan de voorwaarden voldoet dan is het mogelijk om jaarlijks een percentage van je winst te reserveren en deze toe te voegen aan je fiscale oudedagsreserve.

In 2022 ligt het percentage op 9,44 procent van je winst met een maximumbedrag van 9632 euro. Door de FOR toe te passen kun je de winstbelasting verlagen wat betekent dat je nu minder betaalt aan inkomstenbelasting.

De voorwaarden voor de fiscale oudedagsreserve zijn:

banner

  • Ondernemer voor de inkomstenbelasting.
  • Minimaal 1225 uur op jaarbasis investeren binnen de onderneming.
  • Jonger dan AOW leeftijd op 1 januari van het jaar.
  • Voldoende ondernemingsvermogen.

De bedragen die je ieder jaar van je winst hebt afgetrokken voor de FOR worden op je balans geplaatst onder de noemer fiscale oudedagsreserve. Als je besluit om hier gebruik van te maken dan bouw je wel een belastingschuld op. Het is namelijk een uitstel van belastingheffing die je op een later tijdstip alsnog zult moeten inlossen. Op het moment dat je staakt met de bedrijfsactiviteiten zal de fiscale oudedagsreserve komen te vervallen. Het opgebouwde bedrag zal dan weer vrijkomen binnen de onderneming en het zal dan belast worden.

Belastingheffing uitstellen met de FOR #

Over het geld dat je reserveert op de balans voor de fiscale oudedagsreserve zul je op een later tijdstip belasting moeten betalen. De bedragen worden bij elkaar opgeteld, na een aantal jaren kan dit bedrag dus flink oplopen. Naast het geld reserveren is het daarom verstandig om op een gegeven moment ook geld apart te zetten om de belastingheffing te kunnen voldoen. Dit kan op het moment van bedrijfsbeëindiging, het is ook mogelijk om hier eerder mee te beginnen.

De gedachte van ondernemers is vaak dat ze de zaak bij pensionering kunnen verkopen. Deze inkomsten kunnen dan de FOR dekken met extra geld voor een pensioen. Dit is niet altijd het geval, als jouw bedrijf aan het einde van de rit minder oplevert dan je gehoopt had dan zul je een belastingschuld overhouden in plaats van een appeltje voor de dorst. Daarom zijn er constructies mogelijk zoals het geld direct apart te zetten op een aparte bankspaarrekening.