Wat is een boekhoudkundig programma?

Leestijd: 2 minuten

banner

Een boekhoudkundig programma is software die gebruikt wordt om de boekhouding in bij te houden. Er is daarbij onderscheid te maken tussen offline en online boekhoudkundige software, ook zijn er pakketten die beide opties combineren. De keuze voor het beste boekhoudkundig programma is afhankelijk van het type organisatie en persoonlijke voorkeuren.

Wat is een boekhoudkundig programma? #

Als je een onderneming hebt dan ben je verplicht om een bedrijfsadministratie bij te houden. Dit soort administratie zal in veel gevallen meer complex zijn dan de persoonlijke financiën. Zo moet er rekening worden gehouden met inkomsten en uitgaven, personeelskosten, verzekeringen of afschrijving op bedrijfsmiddelen. Grotere organisaties zullen hiervoor een administratieve afdeling voeren, kleinere ondernemingen kunnen dit met een boekhoudkundig programma voor een groot deel zelf bijhouden. Populaire boekhoudpakketten in Nederland zijn e-Boekhouden, Ficsus, Exact, Gravita en Informer.

Welk boekhoudkundig programma is het beste? #

Er is niet zomaar een boekhoudkundig programma aan te wijzen dat het beste presteert voor alle ondernemers. Als je diensten verleent aan een handvol klanten zullen de eisen anders zijn dan voor een webshop met duizenden transacties per maand. Een belangrijke voorwaarde voor een goed boekhoudpakket is het gebruiksgemak en de wijze waarop de software integreert met de bedrijfsactiviteiten. Geen enkel boekhoudkundig programma biedt alle opties, door koppelingen te maken met dienstverleners als Mollie of webshop software als JouwWeb is het mogelijk om transacties direct te laten verwerken in de software.

banner

Offline of online boekhouden? #

Veruit de meeste boekhoudpakketten zijn overgestapt op een online omgeving. Het abonnementsmodel is uiteraard in het voordeel van de aanbieder, toch levert het de ondernemer ook voordeel op. Zo worden wijzigingen in de wetgeving direct doorgevoerd binnen het online boekhoudkundig programma en er kan op meerdere locaties ingelogd worden. Veel software werkt via de browser, het is mogelijk dat er ook applicaties worden gebouwd voor desktop of mobiel. Het spreekt voor zich dat een online pakket goed beveiligd moet zijn met encryptie en dat de gebruikers zorgvuldig omgaan met de inloggegevens.

Boekhouden en belastingvoordeel behalen #

Een boekhoudkundig programma helpt particulieren of ondernemers hun administratie op orde te krijgen met een minimale investering van tijd en met minimaal risico op fouten in de boekhouding. De meeste software is echter niet direct bedoeld om de grenzen van de wetgeving op te zoeken. Om optimaal voordeel te behalen uit de cijfers die een boekhoudkundig programma genereert kan het voordelig zijn om samen te werken met een belastingadviseur of accountant. In dat geval is het praktisch als de data binnen de software eenvoudig gedeeld kan worden met externe partijen.